Lidt lettere at være ledig


Der er lempet en smule på nogle af de regler, der gælder for ledige, som blandt andet slipper for at tjekke jobforslag på jobnet.dk hver uge. Egentlig træder ændringerne først i kraft 1. januar. Men af tekniske grunde blev knappen til at tjekke jobforslag på jobnet.dk allerede fjernet 9. december.


Opdateret d. 16. december 2019
  • Pligten til at tjekke jobforslag på jobnet.dk hver 7. dag forsvinder 1. januar 2020.
  • Ledige, der er på vej i fast fuldtidsjob, på fleksjob, barsel, efterløn, fleksydelse eller folkepension slipper for selv at være aktivt jobsøgende de sidste seks uger, men skal dog fortsat stå til rådighed for formidlet arbejde.
  • Tidspunktet for hvornår man som ledig har både ret og pligt til et tilbud forenkles. Fremover skal alle have et tilbud efter 26 ugers sammenhængende ledighed – uanset alder. Før 1. januar gælder retten og pligten til et tilbud allerede efter 13 uger, hvis man er under 30 år eller over 50 år.
  • Fremover kan ledige komme i virksomhedspraktik i op til fire uger mod otte uger før 1. januar.
  • Efter 1. januar kommer der en mindre justering af reglerne for nogle af samtalerne i jobcenteret, nemlig samtalerne efter seks måneders ledige, som fremover skal holdes efter behov – og ikke som i dag, hver 3. måned. Der skal stadig holdes en ekstra fællessamtale med ledige senest efter 16 måneders sammenlagt ledighed. Der er heller ikke lavet om på, at alle ledige skal til fire samtaler med jobcenteret og to fællessamtaler med både jobcenteret og a-kassen indenfor de første seks måneders ledighed.