Log ind

Jeg er nyuddannet og ledig


Vi vil gøre, hvad vi kan for at hjælpe dig hurtigt i job. Hvis du har været medlem af BUPL-A minimum ét år før uddannelsens afslutning, har du ret til dagpenge fra dagen efter sidste eksamen. Husk at meddele a-kassen om din sidste eksamensdag. Og husk at melde dig “ledig som dagpengemodtager” på jobnet.dk lige præcis på din første ledighedsdag.

Hør også BUPL-A Podcast nederst i denne guide. Her kan du blandt andet møde to erfarne institutionsledere, der fortæller om deres forventninger til nyuddannede og giver tips og tricks til din jobansøgning og samtalen.

 


1

Hvornår har jeg ret til dagpenge?

Hvis du har været medlem af BUPL-A minimum ét år før uddannelsens afslutning, kan du opnå dagpengeret fra dagen efter sidste eksamen. Hvis du ikke har fået arbejde lige efter uddannelsens afslutning, kan du derfor få dagpenge fra dagen efter sidste eksamensdag – forudsat du får gjort, det du skal. Orienter dig i alle trin nedenfor.

Som nyuddannet får du dagpenge på dimittendsats. Dimittendsatsen for forsørgere 82 procent af de højeste dagpenge (ca. 15.844 kr., 2021-sats), mens ikke-forsørgere må nøjes med 71,5 procent af de højeste dagpenge (ca. 13.815 kr., 2021-sats).

2

Optagelse i BUPL-A som nyuddannet

Når du melder dig ind i BUPL-A, tegner du en arbejdsløshedsforsikring og sikrer dig dermed – på visse betingelser – ret til dagpenge i tilfælde af arbejdsløshed.

En af betingelserne er, at du giver os besked om din sidste eksamensdag og begynder at betale kontingent til a-kassen, når uddannelsen er afsluttet. Se Trin 4 nedenfor.

Som nyuddannet kan man komme ind i a-kassen på tre forskellige måder

  • Hvis du har meldt dig ind i a-kassen, 12 måneder før din uddannelsen slutter, har du ret til dagpenge dagen efter din sidste eksamensdag.
  • Hvis du melder dig ind i a-kassen senest 14 efter sidste eksamensdato, gælder din dagpengeret én måned efter sidste eksamensdag.
  • Hvis du har dagpengeret med dig fra tidligere beskæftigelse, kan det for ganske få betale sig at videreføre den gamle dagpengeret. Læs mere nedenfor.

3

Sørg for at sikre dig retten til dagpenge som dimittend

Uanset om du skal have dagpenge som ledig, eller du er gået i arbejde, skal du sikre dig retten til dagpenge efter dimittendreglerne.

Det gør du ved at orientere os om, hvordan du afslutter din uddannelse. Helst lige så snart du kender datoen for din sidste eksamen. Og det SKAL gøres senest 14 dage efter – ellers skal du optjene retten til dagpenge efter de almindelige regler, dvs. have ca. et års arbejde.

Det gør du sådan:

  • Hvis du ikke er medlem af a-kassen, skal du melde dig ind som nyuddannet – se oven for.
  • Hvis du allerede er medlem af a-kassen som studerende, skal du gå ind i BUPL’s digitale a-kasse og klikke på blanketten “Skrift fra studerende til dimittend”.

A-kassen må ikke udbetale dagpenge til dig, før du har orienteret os om afslutning af din uddannelse. Og jo før vi kender din sidste eksamensdato, jo hurtigere kan du få dagpenge.

4

Gå til siden "Jeg er lige blevet ledig"

Hvis du er nyuddannet og ledig, er det vigtigt, at du læser mere på siden “Jeg er lige blevet ledig”, der er en guide til, hvad der gælder for alle, der lige er blevet ledige – også nyuddannede. Læs den senest på din første ledighedsdag.

  • Fordi du er dimittend, er din første ledighedsdag per definition den dag, hvor du har ret til dagpenge og ikke har noget job – typisk dagen efter din sidste eksamensdag – se ovenfor.
  • Det vigtigst at du melder dig ledig hos Jobcenteret på jobnet.dk på din første ledighedsdag. Husk at sætte kryds i feltet ”Jeg søger som dagpengemodtager”.
  • Herefter skal du udfylde en ledighedserklæring. Det kan du gøre i Den Digitale A-kasse bupl.dk/dda , men først EFTER medlemsafdelingen har behandlet og godkendt din optagelse, og du har modtaget velkomstbrevet ”Tillykke med uddannelsen”
  • Mens du er ledig, skal du udfylde et dagpengekort i Den Digitale A-kasse sidst på måneden. Her skal du oplyse, om du har haft arbejdstimer, holdt ferie, været syg mm. Dit første dagpengekort er klar til udfyldelse, når vi har behandlet din ledighedserklæring, og du har fået besked fra a-kassen.
  • Mens du er ledig, skal du være aktivt jobsøgende. Du skal dokumentere din jobsøgning ved at opdatere din personlige joblog på jobnet.dk – hver uge.

Se også: Jeg er lige blevet ledig.

Når du først er kommet i gang, er det ikke så svært. Og vi vil hjælpe dig med at navigere i reglerne, så du kan bruge kræfterne på at komme hurtigt i job.

Vores erfaringer viser, at alle slags job er bedre end intet job – på vejen mod drømmejobbet. Og jo hurtige du kommer i job, desto hurtige når du frem til drømmejobbet.

Og læs nedenfor, hvad der i øvrigt kan være relevant for dig som nyuddannet.

 

 

5

Gratis medlemskab under uddannelsen

Er du pædagogstuderende, kan du få et gratis medlemskab af a-kassen. Hvis du melder dig ind senest et fuld kalenderår inden din sidste eksamen, kan du opnå dagpengeret første dag efter bestået eksamen. Optagelse i a-kassen skal finde sted, inden du er fyldt 30 år.

Man kan ikke blive gratis medlem, hvis man er under revalidering.

Er du over 30 år, når du starter på uddannelsen, og har du dagpengeret og betaler efterlønsbidrag – så kan du søge om en bidragsfri periode for a-kassekontingentet under uddannelsen, men du skal fortsætte med at betale efterlønsbidrag.

Fylder du 30 år under uddannelsen, vil du fra din 30 års fødselsdag blive opkrævet a-kassebidrag. Ca 2 måneder før du fylder 30 år, får du brev om, at det er sidste chance for at tilmelde dig til efterlønsordningen. Du skal selv tilmelde dig..

 

6

Ny beregning af dagpengesats

Som nyuddannet får du udbetalt dagpenge med en fast sats – den såkaldte dimittendsats. Dimittend satsen udgør enten 71,5 % eller 82 % af højest dagpengesats – alt efter om du har forsørgerpligt overfor børn eller ej.

Du har mulighed for at få beregnet en højere dagpengesats, hvis du får arbejde i ledighedsperioden. Du kan tidligst få beregnet en højere sats 6 måneder efter du opnåede dagpengeret.

Du skal minimum have haft 3 måneder med løn, for at kunne få beregnet en ny sats. De 3 måneder behøves ikke at være udført i forlængelse af hinanden. Har du haft arbejde i flere end 3 måneder, skal alle månder med lønindtægt indgå i dagpengeberegningen. Det er valgfrit om du vil have foretaget en dagpengeberegning.

Hvis du har spørgsmål om dagpenge efter endt uddannelse eller om ny dagpengeberegning, så kontakt a-kassens dagpengeteam.

7

Overflytning fra en anden a-kasse

Har du været medlem af en a-kasse, inden du begyndte at læse til pædagog, kan du blive overflyttet til BUPL-A, når du er startet på pædagogstudiet.

Hvis du først overflyttes når du dimitterer, skal a-kassen modtage ansøgningen senest 14 dage efter din sidste eksamensdag, hvis du ønsker dimittendrettigheder.

Hvad betyder det så for dine dagpenge efter endt uddannelse?

Du kan vælge mellem at fortsætte i a-kassen på præcis samme vilkår, som før du blev uddannet pædagog = nuværende rettigheder.

Eller du kan vælge rettigheder specielt for nyuddannede = dimittendrettigheder.

For at træffe det valg der vil være bedst for dig, skal du have styr på følgende:

Har du været i lønnet praktik i løbet af studietiden?
Har du været merit eller netstuderende og derfor fået løn, mens du har læst?
Hvor meget havde du tilbage af din dagpengeret, da du begyndte at læse til pædagog?
Hvis du vælger dimittendrettigheder, så betyder det:

Du vil få 82 procent af højeste dagpengesat, hvis du er forsøger, og 71,5 procent af højeste dagpenge, hvis du ikke er forsøger – uanset hvad du har tjent under og før studiet. Se de aktuelle dagpengesatser
Du har ret til 2 års dagpenge med mulighed for forlængelse til op til 3 år, hvis du har arbejde i din ledighedsperiode.
Hvis du vælger at bevare de nuværende rettigheder, du havde i a-kassen, inden du begyndte at læse til pædagog, så betyder det:

Hvis du vælger at bevare de nuværende rettigheder, du havde i a-kassen, inden du begyndte at læse til pædagog, så betyder det at din dagpengeret og dagpengesats følger med. Dette er betinget af, at din tidligere dagpengeret ikke er udløbet.

Kontakt medlemsafdelingen, hvis du måske skal overflyttes fra en anden a-kasse

8

Hør tips og tricks til nyuddannede på BUPL-A Podcast

Rapport: Nyuddannede er ikke altid klar til hele jobbet. Men det er ikke noget problem, mener to institutionsledere

Nyuddannede pædagoger er ofte rigtig gode til at det, der har med børnene at gøre. Til gengæld er de ofte udfordret af mange af de ikke-børnenære opgaver, fx forældresamarbejde og kollegial sparring, fortæller en ny analyse fra Tænketanken DEA.

BUPL-A Podcast har talt med to pædagogiske ledere, som genkender billedet, men ikke mener det er noget stort problem. Og de afviser, at det skulle være forklaringen på, at nogle nyuddannede har sværere ved at komme i job end mere erfarne pædagoger.

Listen to “04 – institutionslederes bud på nyuddannede pædagogers styrker og udfordringer” on Spreaker.

 

Hvordan kommer du som nyuddannet ind på arbejdsmarkedet? Hør tips og tricks fra to ledere

Hør to institutionsledere fortælle om, hvad de kigger efter, når de læser ansøgninger fra nyuddannede pædagoger. Hvad skal man skrive, og hvad skal man ikke skrive? Hvordan kommer du i den bunke, der skal til samtale, og hvordan takler du den gode ansættelsessamtale.

Marianne Callaby fra Børnehuset Højgården i Hellerup og Morten Hedelund fra Troldehøjen Børnehave i Herfølge, fortæller til BUPL-A Podcast, at de begge er glade for at ansætte nyuddannede.

Listen to “03 – Hvordan tager man som ny pædagog skridtet ind på arbejdsmarkedet?” on Spreaker.

 

Find BUPL-A Podcast i din foretrukne podcast app. Husk at abonnere – så får du automatisk nye episoder ind på mobilen.

Klik for at høre BUPL-A podcast hos Spotify 

Hør BUPL-A podcast hos Google
Hør BUPL-A poscast hos Apple
Åben BUPL-A podcast med QR-kode