Hvad er et efterlønsbevis


Et efterlønsbevis er dit endelige tilsagn fra a-kassen om, at du har ret til at gå på efterløn, når du gerne vil det – også selv om du fx bliver syg.


Opdateret d. 14. december 2020
  • Vi skriver til dig 6-8 uger før, du opnår retten til efterløn. Brevet fortæller om efterlønsbeviset, og hvorledes du skal forholde dig.
  • Du skal godkende pensionsoversigten fra SKAT i vores digitale a-kasse, når du når efterlønsalderen. Gå til pensionsoversigten i Den Digitale A-kasse. Du skal godkende dine pensioner enkeltvis ved at trykke på “Ret” ud for hver enkelt af dine pensioner – tryk “Godkend” og “Send”.
  • Dit efterlønsbeviset bliver automatisk sendt til dig, to dage før du når efterlønsalderen.

Forudsætningen for at du kan få et efterlønsbevis er - at du har betalt efterlønsbidrag i en årrække (se nærmere nedenfor) - at du står til rådighed for arbejdsmarkedet på ansøgningstidspunktet - at du ikke er sygemeldt. Hvis du alligevel er sygemeldt, når du når din efterlønsalder, så kan a-kassen udstede efterlønsbeviset, så snart du er raskmeldt igen. - og at du har dagpengeret. (Man skal have haft 1.924 arbejdstimer indenfor de seneste 3 år) (deltidsforsikrede:1258 timer).


Klik på + til højre for at se, hvilke fordele efterlønsbeviset giver dig

  • Du slipper for at betale efterlønsbidrag fra bevisdatoen.
  • Du kan optjene skattefri præmier, hvis du fortsætter med at arbejde, efter du har opfyldt 2-års-reglen. Beviset er forudsætning for at optjene skattefri præmier.
  • Du kan gå på efterløn, selv om du bliver syg.
  • Du kan få beregnet din efterløn efter den indkomst, du har på bevistidspunktet. Det kan være en fordel, hvis du senere går ned i arbejdstid og indtægt.

Når du beslutter dig for at gå på efterløn, skal du søge om efterløn i a-kassen. Se siden Jeg skal snart på efterløn.

Læs også siden Betingelser for at få efterløn – for at se, hvilke krav er der til min medlemsperiode og mit efterlønsbidrag”