Fordele og ulemper ved efterløn


Det er din fødselsdato, der bestemmer, hvilke regler der gælder for dig og din efterløn. Læs mere om, hvilke regler, der gælder for dig her på hjemmesiden. Men i store træk er der følgende fordele og ulemper ved at være tilmeldt efterlønsordningen.


Opdateret d. 20. august 2018
Tre fordele:
  • Seniorjob: Du har ret til et seniorjob hos kommunen på almindelige lønvilkår frem til pensionsalderen, hvis du bliver ledig og mister dagpengeretten mindre end 5 år før efterlønsalderen, Altså en slags jobgaranti.
  • Gå på efterløn før folkepensionen: Du kan gå på efterløn i de sidste 3 år inden pensionsalderen. Men hvis du har en stor pensionsopsparing, medfører den store fradrag i efterlønnen. Som tommelfingerregel bliver der trukket 40.000 kr. om året for hver million, du har i pensionsdepot, når du nærmer dig efterlønsalderen.
  • Skattefri præmie: Hvis du ikke benytter dig af din ret til at gå på efterløn, men i stedet bliver på arbejdsmarkedet frem til pensionsalderen, kan du få en skattefri præmie på op til 159.000,- kr., hvis du arbejder mindst 30 timer om ugen i de sidste 3 år inden pensionsalderen.
Tre ulemper:
  • Hvis du mister dagpengeretten for tidligt, har du alligevel ikke ret til seniorjob,
  • Hvis din pensionsformuen er for stor, kan det ikke betale sig at gå på efterløn.
  • Hvis du ikke arbejder helt frem til pensionsalderen, får du ikke den skattefri præmie.
Fortryd og få pengene igen

Helt frem til din pensionsalder kan du vælge at trække dine penge ud af ordningen, og få dem overført til en pensionsopsparing. Men så skal der betales skat, når pensionen kommer til udbetaling.

Skal  – skal ikke?

Overvej grundigt din situation, inden du vælger efterløn eller fravælger efterlønnen. Sæt dig ind i de regler, der gælder for din årgang, og hvad din pensionsformue betyder for dig.

  • Overvej om du forventer at blive ledige i en høj alder, så et seniorjob bliver relevant, og om du vil være interesseret i et kommunalt seniorjob?
  • Få afklaret, hvad din pensionsopsparing betyder for din kommende efterløn?
  • Overvej om du kommer til at arbejde længe nok til at optjene de skattefri præmier?

Hvad der bedst kan betale sig for dig? Efterløn med evt. fradrag, en evt. skattefri præmie ved pensionsalderen? Eller ’i værste fald’ blot en tilbageførsel af efterlønspengene til en pensionsordning med tilhørende skattepligt ved udbetaling?