Efterløn - hvad er det?

Efterløn er en tilbagetrækningsydelse, du kan få udbetalt, hvis du er medlem af en a-kasse og betaler efterlønsbidrag.

Det er frivilligt, om man vil betale til efterlønsordningen. Du kan melde dig ud af ordningen på et hvilket som helst tidspunkt, du ønsker det. Din a-kasse vil sørge for, at der sker tilbagebetaling af efterlønsbidrag, som du har indbetalt.

Betingelser for at få efterløn
Hvis du valgt efterlønsordningen fra og fortryder, har du, når visse betingelser er opfyldt, mulighed for at kunne få ret til efterløn efter fortrydelsesordningen. Du kan læse mere om fortrydelsesordningen under afsnittet "Betingelser for at få efterløn".

Efterløn og arbejde
Efterlønsordningen er fleksibel. Det betyder, at du kan trække dig gradvist tilbage fra arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen, fordi det er tilladt at arbejde ubegrænset som lønmodtager. Hvis du arbejder, medfører det fradrag i efterlønnen. Du kan læse mere under afsnittet "Arbejde - må jeg det?".

Efterløn og selvstændig virksomhed
Hvis du vil drive selvstændig virksomhed samtidig med efterlønnen, skal du søge om tilladelse i din a-kasse. Læs mere under afsnittet "Selvstændig virksomhed - kan jeg det?"

Du kan tidligst gå på efterløn, når du fylder 60 år. Hvis du er født den 1. januar 1954 eller senere, er efterlønsalderen højere end 60 år. Se pjece.

Du skal også have været medlem af en a-kasse i en årrække og betalt efterlønsbidrag. Det kan du læse mere om under afsnittet "Betingelser for at få efterløn".

Hvad betyder et efterlønsbevis?
Når du har fået dit efterlønsbevis, er der flere økonomiske fordele, hvis du venter med at gå på efterløn og bliver længere på arbejdsmarkedet.

Du kan læse mere om efterlønsbevis under afsnittet "Efterlønsbevis - hvordan får jeg det?" og "Udbetaling - hvad får jeg?".

| Senest opdateret 31-08-2016 |

Har du brug for en mentor?

Er du ledig pædagog, og har du brug for inspiration og sparring på din jobsøgning fra en erfaren pædagog?

Så er a-kassen nye mentorordning måske noget for dig.