Guide: Få råd til økologi i køkkenet

Regeringen har besluttet, at daginstitutioner skal være mere økologiske. Mød institutionen Tumlehøj, som har lagt kosten om og nu bruger over 90 procent økologiske råvarer uden, at det koster ekstra. Få gode råd til, hvordan I får økologien ind i køkkenet.temabillede_økologi

I Tumlehøj idrætsinstitution i Aarhus er der ingen sprøjtede agurker og burhønseæg på menuen, for her er 90 procent af maden ø-mærket.

Den største udfordring ved at omlægge til økologi har for Tumlehøj været at holde sig inden for budgettet. Økologiske råvarer er dyrere og institutionen har ikke fået flere penge.


Tumlehøjs fem hurtige tips til at få råd til økologi:

  1. Undgå madspild
  2. Køb varer i sæsonen
  3. Lav mad fra bunden
  4. Brug mere grønt
  5. Brug mindre kød

Sådan gør Tumlehøj i praksis:

  • Økologiske basisvarer: Mælkeprodukter, gryn og mel blev udskiftet med økologiske varianter som det første skridt. Det var nok til at opnå en økologiandel på over 30 procent.

  • Planlægning er et must: Økologiske grøntsager kan ikke holde så længe. Derfor er planlægning blevet vigtigere for at undgå madspild.

  • Storkøb er billigere og giver råd til økologi: I stedet for at købe fire forskellige slags smøreoste, køber køkkenpersonalet nu en stor bøtte med neutral smøreost, som blandes i forskellige varianter med krydderier, grøntsager etc.

  • Brug rub og stub: Køkkenpersonalet prøver at få mest muligt ud af råvarerne, for at få luft i budgettet. Der bliver kogt suppe på kyllingen, kødet bliver spist og skroget bruges til fond. Før den økologiske omlægning brugte de kun kødet.

  • Frugten skal helst være dansk: Er det hensigtsmæssigt at købe økologisk frugt, hvis det er fragtet hundredvis af kilometer? Det dilemma står køkkenpersonalet ofte i. Uden for sæsonen er det svært at finde økologisk frugt, der bliver produceret i Danmark.

  • Alt laves fra bunden: Det er billigere at skrælle og koge kartofler selv, og leverpostejen fra køledisken er skiftet ud med hjemmelavet hytteostpostej. Det har været nødvendigt at ændre nogle arbejdsrytmer for at få tid til de mange opgaver med at hakke og snitte.

  • Grøntsager i massevis: Børnene får grøntsager og kartofler, og grøntsagerne købes efter den danske sæson. Grøntsager i sæson er billigere, friskere og har en naturlig høj næringsværdi. Samtidig giver det større variation på tallerkenerne, fordi man undgår at forfalde til at bruge de samme grøntsager hele året.

  • Grød er godt: For at holde omkostningerne nede spiser børnene grød cirka hver anden uge.

  • Fisken skal fanges vildt: Torskerogn kan ikke købes med ø-mærke. Men så længe torsken er fanget vildt, tæller det neutralt i økoregnskabet. Det gælder også andre fiskeprodukter.

  • Skær ned på kødet: Kød er en af de dyre økologiske varer. Køkkenet serverer mindre kød, og vegetariske maddage hjælper til at udjævne udgiften til økokød. 

| Senest opdateret 04-09-2014 |